23Okt
2015

Biodinamični učni vrt s sadovnjakom »Narava nas uči« pri Osnovni šoli Antona Tomaža Linharta v Radovljici

Učni vrt in sadovnjak sta bila vzpostavljena v okviru projekta Leader z namenom aktivno spodbujati otroke, osnovnošolce, mlade, brezposelne, vrtičkarje, občane k pridelavi zdrave hrane. Med šolskim letom vrt obiskujejo otroci iz radovljiških vrtcev, osnovnih šol, BC Naklo, CUDV, VDC, prostovoljci, mladi vključeni v program PUM. V času poletnih počitnic se na vrtu odvijajo poletni tabori za otroke in razni strokovni tečaji za odrasle in mladino.

Veseli smo, da se je v letošnjem letu poleg biodinamičnega krožka, ki je bil organiziran že lansko leto, na vrt vključilo še več skupin interesnih dejavnosti organiziranih na naši šoli. Tako so vrt obiskali z krožkom rastline in ljudje, kuharski krožek, likovne delavnice. Prav tako so si vrt ogledali skoraj vsi prvo, drugo in tretješolci, katerim smo predstavili vrt in ponudili prostor za organiziranje učnih in družabnih aktivnosti.

V mesecu oktobru bo organiziran kostanjev piknik za učence, ki obiskujejo podaljšano bivanje. Prizadevamo si, da bi umestili učni vrt in zdravo pripravo hrane tudi v šolske učne programe. Vrt nam nudi odlično priložnost za organiziranje pouka na prostem, medpredmetnega in medgeneracijskega povezovanja ter organiziranje bolj zanimivih, praktičnih učnih vsebin.

Pridelano zelenjavo z vrta so v času poletnih počitnic uporabili za pripravo kosil v Vrtcu Radovljica, v jesenskem času pa tudi v šolski kuhinji.

Tudi v prihodnje se bomo trudili, da bo vrt še bolj zaživel in bo postal del izobraževalnega procesa vseh nas, predvsem pa otrok in mladine, ki so naše bogastvo in prihodnost. Le z zavedanjem kako in na kakšen način vzgojiti in pridobiti visokokakovostno hrano, kar je eno temeljnih znanj, ki je v modernem svetu že skoraj pozabljeno, lahko pozitivno zremo v prihodnost.

Fotografije biodinamičnega učnega vrta s sadovnjakom

Aleš Jezeršek