10Apr
2019

Na drugi strani – na skupni strani

(zaključek eTwinning projekta)

V torek, 2. 4. 2019, so nas obiskali učenci s Slovenske gimnazije v Celovcu. Njihov obisk smo skrbno načrtovali. Učenci 9. b razreda OŠ A. T. Linharta Radovljica so spekli pecivo, posneli filmček v narečju, v katerem so predstavili vas Brezje, pripravili so predstavitve določenih točk v Radovljici, povezanih z Antonom Tomažem Linhartom, prvim slovenskim dramatikom.

Učenci iz Celovca so prispeli ob 9.00. Najprej jih je v večnamenskem prostoru šole nagovorila ravnateljica, gospa Zlata Rejc. Zatem smo si ogledali filmček o Brezjah, ki so ga posneli učenci sami, in gostom razdelili promocijsko gradivo o Sloveniji in Radovljici. V nadaljevanju so učenci 9. b razreda v manjših skupinah odpeljali goste na ogled šole. Sledilo je spremljanje pouka. Učenci so v manjših skupinah (4−6) sodelovali pri pouku šestih oddelkov (osmih in devetih razredov).

Zatem smo odšli v Radovljico, kjer smo se pred mestno knjižnico razdelili v skupine. V mešanih skupinah (gostitelji in gostje) so domači učenci vodili goste po mestu. Pred Linhartovo rojstno hišo, na Linhartovem trgu, pred Linhartovim spomenikom in knjižnico so se ustavili in učenci 9. b so jim podrobneje predstavili omenjene točke.

Zaključek je potekal v mestni knjižnici, kjer so učenci v mešanih skupinah prevajali Linhartove pesmi iz nemščine v slovenščino in dramatizirali odlomke iz Linhartove komedije Županova Micka.

Med obiskom so nastale čudovite fotografije, ki jih je posnel učenec 9. b, Jakob Remar.

Obisk smo sklenili polni zanimivih vtisov, novih stikov in z zavedanjem, da smo preživeli lep dan v družbi vrstnikov iz Celovca.

Ana Brejc, vodja projekta