Samotestiranje učencev na covid-19

11. 11. 2021

Samotestiranje učencev na covid-19

Spoštovani,

Vlada Republike Slovenije je na seji 5. 11. 2021 sprejela Odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19. Odlok, ki opredeljuje samotestiranje učencev se začne uporabljati 15. novembra 2021.

Samotestiranje predstavlja učinkovit ukrep pri obvladovanju epidemije covid-19, saj omogoča hitro prepoznavo okužb s SARS-CoV-2 ter takojšnjo izolacijo potrjenih primerov in s tem zajezitev širjenja okužbe.

  • Celoten prikaz (posnetek) samotestiranja si oglejte spodaj oz. na tej povezavi.

  • Prikaz samotestiranja v obliki infografike si oglejte spodaj oz. na tej povezavi.

Protokol pri samotestiranju

  • Učenci se bodo samotestirali prvo šolsko uro ob ponedeljkih, sredah in petkih. Vsakokrat naj imajo s sabo dva testa.
  • Učitelji samotestiranja ne izvajajo, temveč ga samo nadzorujejo!
  • Učitelj pred začetkom samotesiranja razkuži vse klopi, učenci pa si temeljito umijejo roke.
  • Učenci pričnejo s postopkom samotesiranja, ki je opisan v 1. točki.  Rezultat se odčita po 15-ih minutah, preveri ga učitelj.
  • Če je rezultat testa pozitiven, učenec v spodnji avli v spremstvu dežurnega učitelja počaka na starše, ki ga iz šole odpeljete čim hitreje.
  • Učencem, ki so okužbo covid preboleli ali so cepljeni, se ni potrebno samotestirati nadaljnjih šest mesecev. Starše prosimo, da posredujete podatke o prebolevnosti ali cepljenosti razredniku.

Kljub temu da je neko splošno mnenje, da je samotestiranje zapleten proces, pa je iz posnetka in infografike jasno videti, da gre za dokaj enostaven način in je vsaka bojazen popolnoma odveč.

Še enkrat pozivamo vse starše, da v šolo pošiljate samo zdrave otroke, saj bomo le na ta način preprečili nadaljnji prenos okužbe s SARS-CoV-2.

Iskrena zahvala vsem staršem, ki ravnate odgovorno.

Radovljica, 11. 11. 2021

Boris Mohorič,
v. d. ravnatelja


Koristne povezave:

Samotestiranje učencev na covid-19 slika 1