19. november – dan slovenske hrane

14. 11. 2021

19. november – dan slovenske hrane

V okviru dneva slovenske hrane poteka projekt Tradicionalni slovenski zajtrk,za katerega je leta 2011 dala pobudo Čebelarska zveza Slovenije.

Letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk je torej že enajsti po vrsti. Poteka pod sloganom »Zajtrk s sadjem – super dan!«. Navezuje se namreč na mednarodno leto sadja in zelenjave, ki ga je za letos razglasila Generalna skupščina Združenih narodov.

Glavni namen projekta je, da vsi spoznamo pomen kmetijstva, živilske industrije, čebelarstva in varovanja okolja. Prav tako je eden ciljev poudarjanje pomena zajtrka za zdravo in uravnoteženo prehrano. Ljudje, ki redno zajtrkujejo imajo boljše prehranske navade, saj njihovo telo že zjutraj dobi vse potrebne hranilne snovi. Vsakodnevni zajtrk poskrbi tudi za jutranjo energijo, ki jo še posebej otroci in mladostniki potrebujejo za lažje delo v šoli.

Ta dan so vsi slovenski osnovnošolci deležni tradicionalnega slovenskega zajtrka, ki ga sestavljajo živila lokalnih kmetov in dobaviteljev. V naši šoli nam v šolski kuhinji pripravljajo med, maslo, mleko, črni kruhinjabolko.

Tudi ponudba ostalih obrokov je v tem tednu slovenskoin lokalno obarvana. Naj jedilniku so jedi tradicionalne slovenske kuhinje: prosena kaša, domača župa, tenstan krompir, jota s kranjsko klobaso, prata, ajmoht, štruklji, štrudl, ...

Dan slovenske hrane obeležujemo tudi s številnimi spremljevalnimi aktivnostmi, ki potekajo ta in naslednji teden. Pogovarjamo se o prehrani, družimo se s čebelarji, kmeti. Na to temo ustvarjamo in kuhamo. Ob zajtrku nam bo zapel šolski pevski zbor.

Vsi skupaj si želimo, da bi dan slovenske hrane postal vsak dan!

Galerija slik