Posodobljeno: Ocena predstave Romeo in Julija

24. 01. 2022

Posodobljeno: Ocena predstave Romeo in Julija

Devetošolci so si v okviru kulturnega dne ogledali predstavo Romeo in Julija. Ocenili so jo tako:


V sredo, 5. 1. 2022, smo si v Cankarjevem domu ogledali predstavo Romeo in Julija.

Zgodba govori o štirih angelih, ki so se pripravljali na ocenjevanje iz zgodovine ljubezni. Ugotovili so, da zgodbe Romeo in Julija ne znajo najbolje, zato so se odločili, da bodo zgodbo kar zaigrali.

Zelo mi je bilo zanimivo, kako so to predstavo uprizorili, saj so igrali več vlog in se preoblačili kar na odru in to vključili v predstavo. Všeč mi je bilo, saj take predstave še nikoli nisem videla. Tudi izbira dvorane je bila zanimiva. Predstavo smo si namreč ogledali v Štihovi dvorani, kjer je oder na sredini, okoli pa so gledalci.

Igralci so svoje vloge odigrali res vrhunsko. Všeč mi je bilo, kako dobro so vse povezali s publiko in nas velikokrat nasmejali. Preseneča me, kako so znali igrati tako, da čeprav smo bili gledalci na vseh straneh odra, nikoli nisi imel občutka, da predstavo oziroma igralce gledaš v hrbet.

Menim, da je najbolje svoje vloge odigral Jure Kopušar, saj je svojo vlogo Romea res odlično zadel in hkrati naredil zgodbo še zabavno.

Všeč mi je bilo, da so uporabili enostaven jezik, ki ni bil ravno čista pravilna slovenščina, hkrati pa so neke dele povedali tako, kot je igro napisal William Shakespeare.

Kostumi so bili zelo preprosti, a vseeno so bili smiselni in so »pasali« k vlogam.

Všeč mi je bila tudi glasba, sploh tista pesem iz risanke Frozen, Let it go, ki so ji spremenili besedilo z vsebino iz Romea in Julije.

Nasploh se mi je zdela predstava odlična.


V sredo, 5. 1. 2022, smo si v Štihovi dvorani Cankarjevega doma ogledali šestdesetminutno predstavo režiserke Maruše Kink Romeo in Julija.

Predstava je govorila o štirih kupidih, ki se pripravljajo na test iz zgodovine ljubezni, ki zahteva poznavanje vsebine igre Romeo in Julija, tako, da igro uprizorijo. Ker so samo štirje igralci, likov pa več, so si vloge razdelili tako, da je vsak, razen igralcev Romea in Julije, upodabljal več vlog. Tako so uprizorili najpomembnejše dele Shakespearjeve tragedije in jih prepletli z elementi moderne kulture in življenja.

Igralci (Patrizia Jurinčič Finžgar, Jure Kopušar, Lovro Finžgar in Vid Klemenc) so bili zelo dobri, še posebej Lovro in Vid, saj sta se brez težav vživela vsak v dve zelo različni vlogi (oče Capulet in Mercutio, pater Lorenzo in Tybalt).

Kostumi so bili dobri, čeprav skromni, a prepoznavni, zelo mi je bila všeč vsestranska uporaba rekvizitov.

Scena je bila sicer tudi bolj skromna, a je čisto ustrezala ambientu in temi predstave. Glasba je bila dobra, zvočni efekti (streljanje) pa zelo domiselni.

Predstava mi je bila zelo všeč, saj je bila zelo zabavna in zanimiva, kljub težki temi Shakespearjevega besedila so predstavo naredili zanimivo in vse prej kot dolgočasno. Videlo se je tudi, da so igralci v predstavi uživali in improvizacije so bile res dobre.

Predstavo priporočam vsem, ki jim je všeč originalno besedilo Romea in Julije, a bi zgodbo radi videli tudi v bolj moderni in unikatni obliki.

JS 9.d


V sredo, 5. 1. 2022, je bila v Cankarjevem domu v majhni in okrogli Štihovi dvorani uprizorjena predstava Romeo in Julija na malo bolj sodoben način. Režiserka Maruša Kink je nam že poznano zgodbo predstavila s pomočjo angelov.

Ti angeli spoznavajo in igrajo zgodbo Romea in Julije na malce svoj način, vendar z istimi liki, zapletom in koncem. Že zelo hitro se je videlo, da se zgodba tokrat dogaja v bolj modernem času, če ne po oblekah, ki so jih liki nosili ali po pištolah namesto mečev, je bil prisoten tudi prizor v avtomobilu in velikokrat so bila omenjena družabna omrežja.

Kostumi igralcev so zelo dobro odražali osebnosti likov :npr. skoraj poslovna obleka očeta je dajala vtis pomembnosti in moči ali preveza čez Tybaltovo oko, ki je poudarila njegovo pripravljenost na ubijanje.

Igralci so skozi celo predstavo »preklapljali« med svojimi liki v tragični zgodbi in med angeli, ki se zabavajo. Med igro so na vsake toliko časa igralci stopili v stik s publiko, kar je bilo zmedeno z vidika zgodbe, ampak je bilo zabavno. Iz igre gledalci izvemo nekaj o tem, kako so Shakespearove predstave uprizarjali v njegovih časih.

Zvočni in svetlobni učinki niso bili slabi. Prvi strel v predstavi je bil vrhunski, vendar so bili vsi za njim postopoma slabši in tišji. Osvetlitev je spremljala igralce, prostor oz. dogodek ter nakazovala čas dneva.

Na splošno je bila predstava zanimiva in osvežujoča. Igralci so vloge odigrali zadovoljivo še posebej balkonski prizor, ki nam pokaže, da je ista zgodba skozi druge oči lahko presenetljiva.

Tadej Vrhovac Finžgar 9.a


Avtor: W. Shakespeare
Režiserka: Maruša Kink
Cankarjev dom 

V sredo smo si šli ogledat zanimivo priredbo predstave Romeo in Julija. Predstava se mi je zdela zanimiva in dobro zaigrana. Pokazala je dogajanje izpred 600 let na bolj moderen in nam bližji način.

 Scena je bila preskromna, vendar dovolj dobra, da je ponazorila bistvo dogajanja. Kostumi so bili dobra ponazoritev današnjega stila oblačenja ter so se dobro ujemali s sceno in temo same predstave. Glasba je bila odličen dodatek k posameznim prizorom. Igralci so svoje vloge odigrali na zelo zabaven in smešen način. Najbolj mi je bil všeč igralec, ki je igral očeta družine Capulet ter Romeovega prijatelja Merkucija. Zdi se me, da je obe vlogi odigral dobro, saj je eno odigral smešno in zabavno, drugo pa resno. Tako je obe dobro ponazoril in ustvaril njuno podobo v zgodbi.

Ogled predstave bi priporočil vsem, ki si predstave še niso ogledali, saj je zapleteno Shakespearjevo besedilo dobro predstavljeno in razumljivo  zamlajše generacije.

Mak Detela, 9. E


V Cankarjevem domu smo si 5. 1. 2022 ogledali predstavo Romeo in Julija.

Namenjena je najstnikom in mladim. Na bolj zabaven in moderen način nam prikaže zgodbo Romea in Julije. Predstava se je začela s štirimi najstniki, ki so se pripravljali na test iz ljubezni, saj so bili angeli Kupidi. Hoteli so ponoviti zgodbo Romeo in Julija in so se odločili, da jo bodo kar zaigrali. Večina besedila je bila prirejena, a so uporabljali tudi verze iz originalne zgodbe. Predstava nikoli ni bila dolgočasna in je bila zelo izvirna. Všeč mi je, kako so uporabljali oder okrogle dvorane. Uporabljali so glavni oder, stopnišče in pot do sedežev, da bi bilo bolj zanimivo. Uporabljali so tudi sodobno glasbo, meni se je zdela zabavna uporaba pesmi »Let it go« iz risanke Frozen. Priredili so besedilo, da se je ujemalo prizorom. Dobro je bilo izpostavljeno bistvo originalne zgodbe. Vsi liki so bili zelo dobro odigrani, štirje igralci so odigrali več vlog. Imeli so skromne, a primerne kostume za takšno igro. Igralci so v igro vključili tudi publiko s skromnimi vprašanji. Najbolj všeč mi je bil Vid Klemenc v vlogi očeta in Mercutia.

Ema Štefelin, 9. c


5. januarja smo si v Cankarjevem domu ogledali predstavo Romeo in Julija.

Predstava je namenjena nam, najstnikom, vendar je primerna tudi za druge generacije. Priredba ene najbolj znanih tragedij na svetu nam je bila predstavljena na zelo zabaven način. Na začetku so bili igralci angeli, ki so v nadaljevanju zaigrali predstavo. Zgodbo, ki je bila moderna različica prvotnega besedila, so nam predstavili v obliki, ki nam je bila lažje razumljiva. Julija je bila zelo zabavna, a precej zmedena. Romeo pa je bil zlo previden, vendar prijazen in zvest. Konec predstave se prav tako dogaja v angelskem svetu in je odličen način za zaključek sicer tragične zgodbe.

Scena je bila zelo skromna, vendar dobro uporabljena. Zelo izvirno se mi je zdelo, da so za zvok poka pištol počili balone. 

Pesmi so bile zelo zanimiva izbira za to zgodbo in so naredile predstavo bolj zabavno, na koncu pa žalostno.

Igralci so igrali več vlog in so imeli za vsak lik malo drugačne obleke, ki pa so dodale karakter.

Vsi igralci so se odlično odrezali v svojih vlogah. Zelo smešen se mi je zdel lik Mercuita, ki je bil zelo hudomušen in sproščen. Tudi Romeo, Julija in Lorenzo so  bili odlično odigrani.

Zala Reberšak,9.c


Predstava je namenjena predvsem nam najstnikom.

Na zanimiv in malo bolj preprost način je bila predstavljena Shakespearjeva zgodba Romeo in Julija. Igra je bila zelo zabavna z modernim pridihom, ki se je odražal npr. v glasbi (Frozen v balkonskem prizoru).

Zgodba je govorila o  štirih angelih, sošolcih, ki so se spomnili, da naslednji dan pišejo test na temo ljubezni. Odločili so se, da si bodo zgodbo Romeo in Julija najlažje zapomnili, če jo kar odigrajo..

Scena je bila skromna, a primerna, saj si si z malo domišljije vse lahko predstavljal. Odlična je bila izbira okrogle Štihove dvorane, saj so se igralci lahko premikali po prostoru in igra je izpadla še bolj doživeto. Všeč mi je bilo tudi to, da so imeli igralci stik z publiko.

Velik učinek so imele tudi luči in svetloba.

Kostumi so bili preprosti  in so se menjali sproti ob menjavi vlog.

Vloge so bile odigrane prepričljivo. Igralci so igrali več različnih vlog in ob njihovi menjavi si res imel občutek, da gledaš druge ljudi..

Predstava nas je nasmejala, ob koncu ganila in ni bila niti za hip dolgočasna.Najbolj ganljiv je bil prizor ko sta Romeo in Julija umirala.

Ajda Amon, 9.c

Posodobljeno: Ocena predstave Romeo in Julija slika 1