Dan zdravja na naši šoli

20. 04. 2022

Dan zdravja na naši šoli

V spomin na dan, ko je v veljavo stopila ustanovna listina Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), je bil 7. april razglašen za svetovni dan zdravja. Z letošnjim geslom »Naš planet, naše zdravje« je bila pozornost usmerjena proti nujnim ukrepom, potrebnim za ohranjanje zdravja ljudi in planeta. Na Osnovni šoli Antona Tomaža Linharta smo se dan odločili obeležiti z izvedbo različnih delavnic, predavanj in projektnega dela.

Otroci od 1. do 5. razreda so se posvetili temi »Skrb za lepši (boljši) jutri«, pri čemer sta bila poudarka na odgovornosti posameznika ne zgolj za lastno, temveč tudi za zdravje naravnega okolja. Poleg delavnic (pogovor o zdravem življenjskem slogu, sproščanje, izdelovanje zdravega zajtrka, nabiranje zelišč) in športnih aktivnostih (joga, igre na igrišču) v prostorih šole je bilo organiziranih tudi nekaj pohodov (v okolici Radovljice in na slap Peričnik) ter ogled lutkovne predstave Ostal bom zdrav. 

Lutkovno predstavo so si ogledale tudi nekatere učenke z učenci podružnične šole Mošnje, delavnicam pa so dodali še pohod na Črnivec. Podružnično šolo Ljubno je obiskal terapevtski kuža, v okolici šole pa je bila izvedena še čistilna akcija.

Učenke in učenci predmetne stopnje na matični šoli so imeli prav tako priložnost svojo okolico spoznavati kot kritični opazovalci, prisluhnili pa so tudi trem življenjskim zgodbam izjemnih posameznikov. Mlajši so se na teren podali presojat o urejenosti javnih površin ter na koncu izdelali poročila; starejši pa so poslušali predavanja o življenju z rakom (Anja Štanger), življenju z drogami (Mitja Duh) in življenju po prometni nesreči (Žiga Breznik za Zavod Vozim) ter sodelovali na različnih delavnicah na temo zdravja. Učenke in učenci zadnje triade so dejavnosti zaključili še z doprinosom k vseslovenski čistilni akciji Očistimo Slovenijo.

Ugotovitve, do katerih so prišli učenci in učenke predmetne stopnje in jih je mogoče razbrati iz razrednih poročil, bi se dalo strniti v nekaj skupnih točk: kljub različnim temam, o katerih so spregovorili, so vsi trije gostujoči predavatelji poudarili pomembnost psiho-fizičnega zdravja posameznika, ki so ga sami vzpostavili (in ga vzdržujejo) skozi šport; kot pomemben dejavnik za zdravje posameznika se učenkam in učencem kaže tudi okolje – kritični so bili do nevzdrževanih javnih površin; celoten projekt pa je bil pri učenkah in učencih sprejet z naklonjenostjo.

Zala Vidic


Datoteki za prenos:

Poročilo: Dan zdravja 2022

Poročilo o izvedbi delavnic, predavanj in projektnega dela na OŠ Antona Tomaža Linharta Radovljica

Intervju: Mitja Duh - Droge, zapor in vrnitev v življenje

Mitja Duh nam je na dan zdravja predaval o svoji zasvojenosti in življenjski izkušnji.

Galerija slik