Tradicionalni slovenski zajtrk

16. 11. 2022

Tradicionalni slovenski zajtrk

V okviru dneva slovenske hrane poteka projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, za katerega je leta 2011 dala pobudo Čebelarska zveza Slovenije.

Letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk je torej že enajsti po vrsti. Poteka pod sloganom »Zajtrk z mlekom – super dan!«.

Glavni namen projekta je, da vsi bolje spoznamo pomen kmetijstva, živilske industrije, čebelarstva in varovanja okolja. Prav tako je eden ciljev poudarjanje pomena zajtrka za zdravo in uravnoteženo prehrano. Ljudje, ki redno zajtrkujejo imajo boljše prehranske navade, saj njihovo telo že zjutraj dobi vse potrebne hranilne snovi. Vsakodnevni zajtrk poskrbi tudi za jutranjo energijo, ki jo še posebej otroci in mladostniki potrebujemo za lažje delo v šoli.

Ta dan smo vsi slovenski osnovnošolci deležni tradicionalnega slovenskega zajtrka, ki ga sestavljajo živila lokalnih kmetov in dobaviteljev. V naši šoli nam v šolski kuhinji pripravljajo med, maslo, mleko, črni kruh in jabolko.

Tudi ponudba ostalih obrokov je v tem tednu slovensko in lokalno obarvana. Naj jedilniku so jedi tradicionalne slovenske kuhinje: prosena kaša, domača župa, tenstan krompir, ričet, prata, ajmoht, štruklji, štrudl, blejska grmada,...

Dan slovenske hrane obeležujemo tudi s številnimi spremljevalnimi aktivnostmi, ki potekajo ta in naslednji teden. Pogovarjamo se o prehrani, družimo se s čebelarji, kmeti. Na to temo ustvarjamo in kuhamo.

Vsi skupaj si želimo, da bi dan slovenske hrane postal vsak dan!

Tradicionalni slovenski zajtrk slika 1