Brezmejna slovenščina – izlet devetošolcev v Trst

05. 06. 2023

Brezmejna slovenščina – izlet devetošolcev v Trst

V četrtek, 1. 6. 2023, je potekal drugi del šolske izmenjave Brezmejna slovenščina: pod vodstvom bivše razredničarke 9. a ge. Ane Brejc se je 20 učenk in učencev tega oddelka skupaj z vodstvom šole odpravilo na obisk Večstopenjske šole Vladimirja Bartola v Trstu.

Po prav filmskem zapletu s pokvarjenim vozilom in zamenjavi prevoznega sredstva je ekipa s petimi spremljevalci srečno dospela do podružnične stavbe Srednje šole prve stopnje »Sv. Ciril in Metod«. Prijaznemu sprejemu sta sledila ogled prostorov in malica na šolskem igrišču. Učenke in učenci 9. a so nemudoma opazili podobnosti in razlike v šolskem življenju rojakov onkraj državne meje – uporaba mobilnih telefonov ravno tako ni dovoljena, zato pa so mladi v šoli obuti kar v čevlje …

Kratkemu pogovoru med ravnateljem in učitelji je sledila pot do matične šole. Avtobus, ki je bil zaradi zamenjave zdaj dovolj velik tudi za prevoz gostiteljev, je odpravarje zapeljal do prostorov pri Sv. Ivanu. Pred ogromno stavbo je skupino nagovorila ravnateljica šole Carolina Visentin v notranjosti pa so Tržačani Radovljičane presenetili s čudovitim koncertom učenk in učencev šole. Manjkala ni tudi bogata pogostitev s kosilom in sladicami.

Dodobra okrepčane je obiskovalce čakal še prevoz do centra kar z mestnim prevozom in vodenje po starem mestnem jedru. Razdeljeni v manjše skupinice so učenke in učenci naše šole poslušali zamejske vrstnike, ki so jim pripovedovali o zgodovinskih zanimivostih ter tudi zgodovinskih grozotah Trsta. Glavna postojanka je bil Narodni dom, z ogledom kratkega filma ob razlagi knjižničarke.

Za osvežilen zaključek vročega sončnega pohajanja so bila nova prijateljstva zapečatena s sladoledom in obljubami, da izmenjava med šolama drugo leto ponovno steče.

Galerija slik