Evropski teden mobilnosti: akcija Aktivno v šolo 2023

15. 09. 2023

Evropski teden mobilnosti: akcija Aktivno v šolo 2023

V OŠ Antona Tomaža Linharta Radovljica migamo vse leto. Najbolj glasni pa smo med 16. in 22. septembrom, to je v Evropskem tednu mobilnosti. Takrat združimo moči in na glas pozovemo k spremembi potovalnih navad. 

Tema letošnjega Evropskega tedna mobilnosti (16. – 22. september) je »Varčne poti«, zato bomo tudi na naši šoli učence spodbujali, da prispevajo k zmanjšanju stroškov motoriziranega prometa in se v čim večji meri poslužujejo različnih oblik aktivne mobilnosti (hoje, kolesarjenja, uporabe javnega prevoza …), ki pomenijo nižje stroške za posameznika, povzročajo pa tudi manj okoljske škode in prinašajo manj negativnih učinkov na zdravje. Večja uporaba varčnih načinov mobilnosti vpliva tudi na manjše javnozdravstvene stroške zaradi manjšega števila nesreč in bolezni in nudi vsem nam več javnega prostora, namenjenega aktivni mobilnosti in druženju.

V skladu s sloganom bomo na naši šoli tudi letos nadaljevali z že kar tradicionalno akcijo "Aktivno v šolo" in upamo, da bodo prav vsi učenci vsaj del poti zmogli premagati na enega od načinov aktivne mobilnosti. Veseli nas, da si naši učenci in starši prizadevate k spremembi potovalnih navad, kar vpliva tudi na boljše počutje in večjo varnost otrok na šolskih poteh, prispeva pa tudi k zmanjšanju prometa, onesnaženja in hrupa v okolici šole.

Da bodo prvi samostojni koraki v šolo še bolj varni, bo v Evropskem tednu mobilnosti od 18. 9. do 22. 9. 2023 in v tednu od 25. 9 do 29. 9. 2023 na matični šoli za mlajše učence organiziran Pešbus iz smeri Triglavske ceste, Jelovške ulice in iz Vrbenj. Na podružničnih šolah v Ljubnem in Mošnjah pa bodo učence (z dogovorjenih zbirnih mest) v tem tednu v šolo spremljale učiteljice. 


Točen potek prog proti radovljiški šoli si lahko ogledate na priloženih zemljevidih. 

Učenci se ob določeni uri (ki je napisana pod zemljevidom) zberejo na izbrani postaji, od koder gredo s spremljevalci po začrtani poti do šole. Na Pešbus se prijavijo s priloženo prijavnico. Prvi dan vsi udeleženci prejmejo Pešbusove vozovnice, v katere zbirajo štampiljke. 

Vsak Pešbus spremljajo odrasli. Prijazno vabimo starše, stare starše in druge sorodnike, da kot prostovoljci pomagajo pri izvedbi Pešbusa. Več si lahko preberete na prijavnicah.

Želimo si, da bi se otroci navadili na vsakodnevno hojo v šolo. Tako se bodo lahko od doma odpravili sami, vsak dan v letu. Starše želimo razbremeniti jutranje vožnje in spremstva otrok. Vabimo vas, da se nam v tej akciji pridružite.


Datoteke za prenos:

Evropski teden mobilnosti: akcija Aktivno v šolo 2023 slika 1