Spoznaj svoje kompetence in poklici prihodnosti

15. 11. 2023

Spoznaj svoje kompetence in poklici prihodnosti

Učenci 8. in 9. razredov so tudi letos imeli tehniški dan s področja karierne orientacije, v okviru katerega so se urili v pridobivanju kompetenc za poklice prihodnosti na sodobnem trgu dela.

Devetošolci so v uvodnem predavanju najprej prisluhnili poslovni zgodbi našega nekdanjega učenca, danes pa vrhunskega kuharskega mojstra, chefa Uroša Štefelina, ki jim je povedal, kako polno življenje živi, ker opravlja poklic, ki je dinamičen, kreativen in mu omogoča spoznavati svet in tuje kulture. Osmošolci pa so v uvodni uri spoznali pojem kompetence in bili po predavanju projektnega vodje iz podjetniškega inkubatorja Kovačnica Kranj, Andraža Šilerja, opremljeni z novimi znanji za delo po delavnicah.

Vsak učenec, tako v osmem kot tudi v devetem razredu, si je izbral dve delavnici, na katerih je aktivno sodeloval. Učenci so lahko izbirali med delavnicami javnega nastopanja, spoznavanja sveta fotografije, kreativnega razmišljanja, obogatene in virtualne resničnosti, uporabe računalniških programov za pripravo kratkih filmov ter osnov podjetništva. Delavnice so pripravili zunanji sodelavci kranjske Kovačnice, ki tudi sami delujejo na področjih, ki so jih predstavili učencem.

Letos sta po dve interaktivni, dinamični in ustvarjalni delavnici pripravili tudi srednji šoli naše občine: Srednja gostinska in turistična šola Radovljica je za devetošolce pripravila delavnico s področja gostinstva, za osmošolce pa s področja turizma. Ekonomska gimnazija in srednja šola Radovljica pa je z organizacijo dogodka učencem prikazala strokovne predmete medijskega in ekonomskega tehnika. Učenci so se preizkusili v oblikovanju promocijskega materiala, snemanju gradiva ter pripravi finančnega plana, potrebnega za izvedbo valete oz. prednovoletne zabave.

Aktivnosti tehniških dni je sofinancirala SPIRIT Slovenija, javna agencija, ob finančni podpori Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport, zato so bile tudi letos za učence brezplačne.

Jelka Berce, koordinatorica karierne orientacije

Galerija slik