Teden slovenske hrane in Tradicionalni slovenski zajtrk
V okviru dneva slovenske hrane, ki se je z lanskim šolskim letom razširil v teden slovenske hrane, poteka projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, za katerega je leta 2011 dala pobudo Čebelarska zveza Slovenije.
Letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk je že petnajsti po vrsti in poteka pod sloganom »Tradicionalni slovenski zajtrk – moja izbira je slovenska hrana!«
Glavni namen projekta je, da vsi bolje spoznamo pomen kmetijstva, živilske industrije, čebelarstva, lokalnih pridelovalcev in se ob tem tudi zavemo pomena varovanja okolja. Prav tako je eden od ciljev poudarjanje pomena zajtrka za zdravo in uravnoteženo prehrano. Ljudje, ki redno zajtrkujejo, imajo boljše prehranske navade, saj njihovo telo že zjutraj dobi vse potrebne hranilne snovi. Vsakodnevni zajtrk poskrbi za jutranjo energijo, ki jo še posebej otroci in mladostniki potrebujejo za lažje delo v šoli.
Ta dan so vsi slovenski osnovnošolci deležni tradicionalnega slovenskega zajtrka, ki ga sestavljajo živila lokalnih kmetov in dobaviteljev. V naši šoli nam v šolski kuhinji pripravijo med, maslo, mleko, črni kruh in jabolko.
Tudi ponudba ostalih obrokov je v tem tednu slovensko in lokalno obarvana. Naj jedilniku so jedi tradicionalne slovenske kuhinje: prosena kaša, pražen krompir, prežganka z jajčki, govnač, telečja obara, ajdovi žganci, jota, štrudelj in še kaj.
Teden slovenske hrane obeležujemo tudi s številnimi spremljevalnimi aktivnostmi, ki potekajo ta in naslednji teden. Pogovarjamo se o prehrani, družimo se s čebelarji, obiščemo kmetije … Na to temo tudi ustvarjamo in kuhamo.

